brokkolis quiche kaliforniai paprikával
Receptek

Brokkolis és kaliforniai paprikás quiche

Ez a recept szuper könnyen elkészíthető, viszonylag gyors, laktató és még finom is. Tökéletes az év bármely időszakában. Amit a legjobban szeretek a quiche receptekben az az, hogy bármivel lehet variálni a tölteléket. Itt az embernek tényleg csak a képzelete szab határt. Természetesen igyekeztem az enyémet úgy elkészíteni, hogy az könnyen beilleszthető legyen az endometriózissal küzdők étrendjébe. Így a tészta gluténmentes zablisztből készült, mascarpone helyett pedig rizstejszín és mandulatej van benne, a tetején kicsi növényi sajttal. De nézzük is, hogy hogyan kell elkészíteni:

Quiche hozzávalók

Tésztához:

  • 220g gluténmentes zabliszt
  • 100g kókuszzsír vagy vaj
  • 1 tojássárgája
  • egy kávéskanál só (de ki, hogy szereti lehet kicsit több is)
  • fél deci víz
  • Opcionális: 3 kávéskanál útifű maghéj

Töltelékhez:

  • 1 – 1,5 fej brokkoli rózsáira szedve (vagy egy zacskó kb. 400-450g fagyasztott brokkoli)
  • 1 – 1,5 fej piros kaliforniai paprika csíkokra vágva
  • 2-3 szár újhagyma (endosoknak ajánlott kerülni a vöröshagymát a gyulladás miatt, de aki eheti, azzal is készítheti)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 tojás + a tésztából megmaradt tojásfehérje
  • 1,5 dl rizstejszín
  • 1dl mandulatej
  • bors
  • szerecsendió
  • Opcionális: két evőkanál útifű maghéj (jobban összeáll tőle a töltelék), növényi sajt

Quiche elkészítése

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába tekerjük és 15-20 percre betesszük a hűtőszekrénybe.
  2. A brokkolit rózsáira bontjuk és sós, borsos és szerecsendiós forró vízben roppanásig főzzük. Ez nagyjából 5-6 perc. Utánna leszűrjük és félre tesszük.
  3. Amíg fő a brokkoli felaprítjuk az újhagymákat és csíkokra vágjuk a kaliforniai paprikát. Egy serpenyőbe megdinszteljük a hagymát, rárakjuk a paprikát és a végén rányomjuk a fokhagymát. Összesütjük őket addig, amíg a paprika már elkezd fonnyadni.
  4. Egy mixerbe összekeverjük a tojásokat, a rizstejszínt és a mandulatejet (ha használunk útifű maghéjat, akkor azt is). Belerakjuk a sót, borsot és az őrölt szerecsendiót. Összekeverjük.
  5. A tésztát kivesszük a hűtőből és belenyomkodjuk egy kerek piteformába. Nekem az vált be, hogy egy picit kinyújtom és utánna csak nyomkodom a formában. De ha ki tudjátok nyújtani akkorára, mint a forma akkor az még szuperebb és így csak bele kell emelni a formát. Eligazítani és kész.
  6. Beleöntjük a brokkolit majd rákanalazzuk a paprikás-hagymás mixet.
  7. Egyenletesen ráöntjük az öntetet.
  8. Aki szeretne a tetejét megszórhatja egy kis növényi sajttal.
  9. Végül 180 fokos előmelegített sütőben fél óráig sütjük.

Ne felejtsd el megosztani velem a tapasztalatokat, ha elkészítetted! További receptekért katt ide, még több képért pedig katt ide.


JÓ ÉTVÁGYAT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *