mentes pizza
Receptek

Minden mentes pizza ebédre?

Egy mentes pizza is lehet finom? Milyen? Mentes? Pizza? Mivan?

ABSZOLÚT!

Először sok kétségem volt ezzel kapcsolatban, majd kipróbáltam Mindenmentes Nóri pizza receptjét.

Mikor február közepén úgy étkezni, hogy az endometriózisomat minél jobban támogassam és lehetőleg elhagyjak minden olyan dolgot, ami esetlegesen meggyorsítja azt, hogy visszajöjjön vagy felerősítse a tüneteket, akkor azért nagyon sajnáltam, hogy olyan “igazi” pizzát már nem nagyon ehetek többet. Persze ennél jobban ismerem magam és tudom, hogy be fog csúszni hébe-hóba, de az egyensúly a fontos. Ezért amikor csak tudom (és az akaraterőm bírja) kerülöm a fehérlisztes verziót.

Sokszor nyitom meg Nóri oldalát, mikor recepteket keresek, mert tudom, hogy csupa olyan dolog van ott, amit én is bátran ehetek. Először nagyon messze álltak tőlem a hozzávalók, amiket használ, de szépen lassan teljesen normálissá vált, hogy van a konyhában bambuszrost, tápiókakeményítő, útifű maghéj vagy hajdinaliszt. Most már sok sok mentes alapanyag van itthon, így bármikor készíthetek egy jó kis pizzát is!

A receptért kattintsatok ide.

Nekem az alap volt mindenmentes és semmiben nem tértem el a receptben leírtaktól. Egy tippem viszont van: NE hagyjátok ki a bambuszrostot. Első alkalommal, mikor sütöttem a pizzát nekem nem volt itthon és (szokásomhoz híven) nem foglalkoztam vele, kihagytam és anélkül csináltam meg. Már akkor is finom volt a pizza, de nagyon kemény. Majd persze megtudtam, hogy ez az alapanyag segít abban, hogy kívül ropogós belül pedig fini, puha legyen. Azóta már mindig kerül bele és valóban nagyon jó az állaga a pizzának. Szépség ügyileg még van hova fejlődni, de úgyis az íz a lényeg, nem igaz?

Nálunk csak az alap volt minden mentes, mert feltétnek került fel minőségi felvágott (min.90% hústartalmú, glutén-glutamát-tej-és szójamentes: Lidlben, Sparban és Aldiban is találtam már), kukorica, póréhagyma, kaliforniai paprika és az Aldiban található növényi sajt került a tetejére.

Ahogy korábban már említettem a receptek között olyan oldalakat, konkrét recepteket vagy saját recepteket fogok feltölteni, megmutatni, belinkelni, amik támogatják azokat, akik endometriózissal élnek. Azonban ezek az ételek mind tele vannak tápláló alapanyagokkal tehát aki például életmódot vált vagy igyekszik jobban odafigyelni arra, hogy mit eszik, netán csak szeretne kísérletezni, az is biztosan talál kedvére valót ezen az oldalon. A recepttárat folyamatosan fogom bővíteni.

Ha Neked is van olyan recepted, amit szerinted érdemes lenne kipróbálnom, akkor küldd el mindenképpen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.