Brokkolis és kaliforniai paprikás quiche
Ez a recept szuper könnyen elkészíthető, viszonylag gyors, laktató és még finom is. Tökéletes az év bármely időszakában. Amit a legjobban szeretek a quiche receptekben az az, hogy bármivel lehet variálni a tölteléket. Itt az embernek tényleg csak a képzelete szab határt. Természetesen igyekeztem az enyémet úgy elkészíteni, hogy az könnyen beilleszthető legyen az endometriózissal küzdők étrendjébe. Így a tészta gluténmentes zablisztből készült, mascarpone helyett pedig rizstejszín és mandulatej van benne, a tetején kicsi növényi sajttal. De nézzük is, hogy hogyan kell elkészíteni:
Quiche hozzávalók
Tésztához:
- 220g gluténmentes zabliszt
- 100g kókuszzsír vagy vaj
- 1 tojássárgája
- egy kávéskanál só (de ki, hogy szereti lehet kicsit több is)
- fél deci víz
- Opcionális: 3 kávéskanál útifű maghéj
Töltelékhez:
- 1 – 1,5 fej brokkoli rózsáira szedve (vagy egy zacskó kb. 400-450g fagyasztott brokkoli)
- 1 – 1,5 fej piros kaliforniai paprika csíkokra vágva
- 2-3 szár újhagyma (endosoknak ajánlott kerülni a vöröshagymát a gyulladás miatt, de aki eheti, azzal is készítheti)
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 tojás + a tésztából megmaradt tojásfehérje
- 1,5 dl rizstejszín
- 1dl mandulatej
- só
- bors
- szerecsendió
- Opcionális: két evőkanál útifű maghéj (jobban összeáll tőle a töltelék), növényi sajt
Quiche elkészítése
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába tekerjük és 15-20 percre betesszük a hűtőszekrénybe.
- A brokkolit rózsáira bontjuk és sós, borsos és szerecsendiós forró vízben roppanásig főzzük. Ez nagyjából 5-6 perc. Utánna leszűrjük és félre tesszük.
- Amíg fő a brokkoli felaprítjuk az újhagymákat és csíkokra vágjuk a kaliforniai paprikát. Egy serpenyőbe megdinszteljük a hagymát, rárakjuk a paprikát és a végén rányomjuk a fokhagymát. Összesütjük őket addig, amíg a paprika már elkezd fonnyadni.
- Egy mixerbe összekeverjük a tojásokat, a rizstejszínt és a mandulatejet (ha használunk útifű maghéjat, akkor azt is). Belerakjuk a sót, borsot és az őrölt szerecsendiót. Összekeverjük.
- A tésztát kivesszük a hűtőből és belenyomkodjuk egy kerek piteformába. Nekem az vált be, hogy egy picit kinyújtom és utánna csak nyomkodom a formában. De ha ki tudjátok nyújtani akkorára, mint a forma akkor az még szuperebb és így csak bele kell emelni a formát. Eligazítani és kész.
- Beleöntjük a brokkolit majd rákanalazzuk a paprikás-hagymás mixet.
- Egyenletesen ráöntjük az öntetet.
- Aki szeretne a tetejét megszórhatja egy kis növényi sajttal.
- Végül 180 fokos előmelegített sütőben fél óráig sütjük.
Ne felejtsd el megosztani velem a tapasztalatokat, ha elkészítetted! További receptekért katt ide, még több képért pedig katt ide.