GnRh
Kisokos

Mi is a GnRh hormoninjekció?

„A GnRH jelentése Gonadotropin Releasing Hormon. Így nevezik az agyban keletkező, a női menstruációs ciklust szabályozó hormonokat. A GnRH gyógyszerek visszaszorítják a petefészek hormontermelését (a kezelés időtartama alatt), így a változókorhoz hasonló állapotot idéznek elő. A GnRH hatása a kezelés befejezése után visszafordítható.”

írja a www.mioma.hu oldal

“A hypothalamus által termelt hormon, amely az agyalapi mirigy (hypophysis) hormontermelését befolyásolja. Rendkívül fontos hormon a GnRH, azaz a gonadotropin releasing hormon, ennek kulcsszerepe van a női ciklus szabályozásában. A GnRH az LH és FSH termelődésére hat. Az FSH fokozza az ösztrogének termelődését, férfiakban pedig a spermiumok fejlődésért segíti elő. Az LH felelős az ovuláció kiváltásáért.”

Írja a Szent Anna Magánkórház szótára

Általában műtét után írják fel az orvosok ezt a kezelést az esetlegesen megmaradt endometriózis szigetek kezelése miatt. (Lombik eljárás előtt is alkalmazzák ezt a kezelést, de arról majd később írok.)
Mivel az injekció hatására kimarad a ciklus így ezek a szigetek nem tudnak ösztrogénnel táplálkozni és elhalhatnak. Legalábbis az én orvosom így magyarázta nekünk nagy vonalakban a lényegét. Emellett kiemelte, hogy nagy az esély utánna a természetes fogantatásra.

GnRh

Ezt az injekciót endometriózis esetén akár 6 hónapig is kaphatják a páciensek. Én egy Zoladex nevű készítményt kaptam pontosan ennyi ideig. Ez egy előre töltött kis fecskendő, egy implantátum kerül be a bőr alá. Hasfalba kell adni 28 naponta. Van, aki magának adja be, de jellemzően orvos végzi el. Nekem legalábbis orvos adta be. Jelenleg az ára Magyarországon 38.000 Ft, de ha szakorvos írja fel, akkor dobozáron (300Ft) beszerezhető.

Ha valaki nagyon kíváncsi arra, hogy milyen is ez az injekció pontosan, ezen az oldalon van róla egy szuper kis video. Bevallom így visszanézve teljesen rosszul vagyok tőle. Nem is értem, hogyan bírtam ezt elviselni 6 hónapon keresztül.

Milyen mellékhatásokkal jár a GnRh injekciós kezelés?

Egyénenként változó, de hatalmas a lista. Az endometriózissal foglalkozó facebook csoportban is volt szó róla de teljesen egyénfüggő, hogy kinél mit okoz.

Saját tapasztalataimról itt írok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.