GnRh mellékhatások
A mi történetünk

GnRh hormonkezelés – Saját tapasztalatok 1.

Milyen érzés volt GnRh, azaz hormoninjekciókat kapni 6 hónapon keresztül?

Borzalmas.

Ennyivel le is tudhatnám az egész GnRh hormonkezelés élményét. De azért nézzük csak meg részletesen ezt a hat hónapot. Az első havi injekciót 2020 októberében kaptam az utolsót pedig 2021 március 16-án.

Az első hónap egy beetetés, mert ott még nem igazán érződött semmi. Még mondtam is férjemnek, hogy hát ha ez ilyen lesz, akkor ezt nagyon simán ki fogom bírni.
Spoiler alert: nem így lett!

Második hónap

Második hónapban már elkezdődtek a szenvedéseim. Először jöttek a hőhullámok. Mondjuk egy kis ideig le sem esett, hogy miért vannak. Majd persze koppant egy nagyot, jaaah hát az injekció elkezdett dolgozni. Aztán a kilók is szépen kezdtek el feljönni, ami nagyon fura volt. Ehhez társult, hogy éjszaka nem tudtam aludni és rengeteget fájt a fejem. Bár ezt betudtam annak, hogy nagyon sok itthon a front valamint az időjárás és hőmérséklet változás Máltához képest. Biztosan csak próbálja megszokni a szervezetem. De tényleg volt, hogy heteken keresztül minden nap Advilon éltem. Pedig általában igen ritkán veszek csak be gyógyszert. Nem voltak kellemesek ezek a dolgok, de azért még valamennyire el lehetett viselni őket.

GnRh hormonkezelés mellékhatások

Harmadik hónap

Harmadik hónapban kezdődött az abszolút katasztrófa. A hőhullámok olyan szinten elviselhetetlenné váltak, hogy ezt senkinek nem kívánom. Egyik pillanatban minden rendben, majd nem telik el egy perc és levert a víz. Szabályosan törölgetni kellett a homlokam, az arcom. Pulcsi le, majd pulcsi fel. A fűtést megoldani december/január környékén képtelenség volt számomra. Mert amint abba maradt a hőhullám elkezdtem fázni. De volt, hogy közben meg tényleg annyira melegem lett, hogy ki kellett mennem az udvarra lehűteni magam. Kegyetlen! Számomra az összes mellékhatás közül ez volt az egyetlen, ami elviselhetetlen és kényelmetlen volt. Persze próbáltam a pozitív oldalát nézni és megtalálni azt, hogy mi is a jó ebben? Például az, hogy amikor kint voltunk és elkapott egy ilyen hullám, akkor legalább nem fáztam. Végülis ez is valami, nemigaz?

Ebben az időszakban még aktívan edzettem. Ekkor vettem észre egy újabb mellékhatást magamon. Egyszerűen elgyengültek a csontjaim. Bizonyos gyakorlatokat, amik korábban nem okoztak problémát, nem bírtam megcsinálni. Éreztem, hogy nem tudom megtartani magam a feladatok elvégzése közben. Folyamatosan ropogtak a csontjaim és nem értettem, hogy mi történik. Mi jöhet még? Ez a folyamatos tudatlanság nagyon rossz érzés volt, mert sosem tudhattam, hogy holnap éppen milyen új fájdalommal fogok felkelni.

GnRh hormonkezelés

Természetesen ez mellett a többi dolog nem halványult elt. Minden ugyanúgy megmaradt, de a nem alvásom egy új szintre emelkedett. Emlékszek volt, hogy hajnalban felkeltem és kimentem a nappaliba tv-zni, olvasni, valamit csinálni, mert egyszerűen képtelen voltam bármilyen formában aludni és csak forgolódtam az ágyban folyamatosan. Lehet, hogy van olyan, akinek ez normális. De én általában úgy alszok, mint a bunda.

GnRh hormonkezelés tapasztalataim és megéléseim folytatás hamarosan itt érkezik.


Képek forrása: www.pexels.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.