endometriózis
Családalapítás,  Kisokos

Mi az az endometriózis?

Mi is az endometriózis?

Endometriózis. Ezzel küzdök. És még sokan mások is. Több, mint 200.000 nő Magyarországon. Erről mesélek és kapom a választ, hogy mi az. Nem hallottam róla.
Sajnos a mai napig sok olyan nővel beszélgetek, akik még nem hallottak az endometriózisról. Nem tudják mi az, mivel jár, esetleg, hogy nekik is van. Nem lehet erről a témáról eleget beszélni. Lehet, hogy ha 4 éve nem derül ki nálam, akkor én se tudnék róla sokat. De kiderült. Most már ezzel élek. Tájékozódtam és szeretnék erről beszélni, másoknak is információt nyújtani. Nem szabad tabuként kezelni. Ne felejtsd: “A fájdalom nem normális!”

Kezdjük tehát a legfontosabbal:

endometriózis és a fájdalom

Mi az az endometriózis?

Krónikus, jóindulatú betegség. Méhnyálkahártyához hasonló – endometrium – szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén. Ezek az endometriózis szigetek összhangban állnak a menstruációs ciklussal, ennek hatására belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhatnak. A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli hasűri és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, a vastag-, vég-, illetve ritkábban a vékonybelet; a húgyhólyagot és a húgyvezetéket, sőt akár a májat, vesét, tüdőt is. Abban az esetben, ha az endometriózis nemcsak a szövetek felszínén helyezkedik el, hanem azok állományába hatol, mélyen infiltráló endometriózisról beszélünk. A betegség kialakulásának pontos oka nem ismert. Az általánosan elfogadott elmélet szerint a legtöbb nőnél előforduló retrográd menstruáció (a menstruációs folyadék fordított irányú, hasüreg felé történő távozása) okozza az endometriózis kialakulását.”

Forrás: www.endometriozismagyarorszag.hu

Honnan tudhatom, hogy endometriózisom van?

Ezt a betegséget 100%-ban csak műtéti beavatkozás során lehet megállapítani. Ez lehet laparoszkópia vagy laparotomia. Mielőtt azobnan vágásra kerülne sor van pár különböző tünet és “állapot”, amik utalhatnak a betegségre. Ilyen többek között:

  • Csokoládéciszta a petefészekben, amelyet már hüvelyi ultrahang során is észrevesz egy jó szakember
  • CA125 tumormarker vizsgálata (ezt egy vérvétellel meg lehet állapítani)
  • Azonban mindenféle orvosi beavatkozás nélkül az egyik legjellemzőbb tünet a fájadlmas menstruáció. Mert higgyjétek el, hogy ha nagyon fáj az nem normális. És nem, ez nem azért van, mert kicsi a nők fájdalomküszübe, vagy mert hisztiznek. Sajnos az endometriózissal járó fájdalom sokszor olyan mértékű, amit nehéz elképzelni. Idézek egy ismerőst: “Amikor vége volt a szülésnek megkérdeztem, hogy ennyi volt? Azt hittem rosszabb lesz. De a havi fájdalmain az endometriózis miatt sokkal nagyobbak, mint az egész szülés volt”.
  • Tartós kismedencei fájdalom
  • Szexuális együttlét során felmerülő fájdalom
  • Meddőség
fájdalommal járó endometirózis

Milyen gyakran fordul elő a nők között az endometriózis?

Egy 2019-es tanulmány szerint (MÁRKI GABRIELLA Az endometriózis egészségpszichológiai aspektusai) a reproduktív életkorban lévő nők 10%-át érinti.

“A 10 százalékos prevalenciát alapul véve, Adamson és munkatársai (2010)a globális népességre vonatkoztatott és feltételezett számításaiszerint a betegség 176 millió nőt érint a teljes, nemzetközi populációban, valamint közel 200.000 nőt érint Magyarországon.Ugyanakkor az egészségügyi ellátásban a becsült populáció törekedéke jelentkezik és kap endometriózis diagnózist, illetve kezelést.”

Ez egy nagyon magas szám!

Nagyon alattomos és fájdalmas betegségről van szó. Ezért kiemelten fontos, hogy ha bármilyen, a szokásostól eltérő fájdalmat éreztek, akkor beszéljetek az orvosotokkal. Sajnos azonban nagyon sok orvos a mai napig elbagatelizálja a nők fájdalmát és csak legyint és azt mondja, hogy “ne hisztizzünk” vagy, hogy “túl kicsi a fájdalomküszöbünk” és “ez már csak ilyen”! (Amúgy, amikor ilyen kommenteket hallok mindig az jut eszembe, hogy egy férfi orvos biztosan tudja, hogy mi mit érzünk, nem igaz? És könnyen legyint, hogy ne hisztizzünk!)

De kérlek Titeket, hogy ne hagyjátok magatokat és keressetek fel egy szakorvost. Ez azért is fontos, mert nagyon hosszú várólisták vannak és mire a vizsgálatra kerül a sor a helyzet sokkal súlyosabb lehet, mint amilyennek most érzed!


A témával kapcsolatban mindenképpen kövessétek és figyeljétek a Női Egészségéert Alapítványt és olvassátok még el az alábbi cikkeket is:
https://dodosapiens.hu/jo-tudni/betegseg/amit-tudnod-kell-az-endorol/


Olvasd el az én történetemet az endometriózissal itt.

Képek forrása: www.pexels.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.