Miért válasszunk dietetikust
Gondolatok

Miért válasszunk dietetikust?

Már egy jó ideje próbáltam odafigyelni az étkezésemre. Nem csak az endometriózis miatt, vagy a remény miatt, hogy talán ez is befolyásolhatja a babaprojektet, hanem a saját egészségem miatt is.

Rengeteget olvastam a témában, bekövettem sok olyan embert vagy kifejezetten dietetikus személyeket instán, akik ezzel foglalkoznak és nagyon hasznos tartalmakat osztanak meg. Feliratkoztam különböző YouTube csatornákra. Vettem újságokat és könyveket, de valahogy folyton bizonytalanságot éreztem. Most már szerencsére nagyon jól meg tudom állapítani azt, hogy mi jó és mi rossz. Hogy hiába szénhidrátcsökkentett, attól még lehet rohadtul sok kalória benne és egy csomó káros anyag. Áttérhetek a veganizmusra, de nem lesznek alapjaim és igen jó eséllyel többet ártanék a szervezetemnek, mint én azt gondolom. Szedhetem a táplálékkiegészítőket mindenféle orvosi/szakértői javaslat nélkül és valószínűleg nem sokra fogok menni azzal sem. Elhagyhatom a glutént, de jó az nekem? Nem esik jól a tej, most akkor allergiás vagyok rá? Csak a laktózra vagy hagyjam el a tejet teljesen? Szóját sem ehetek, mert az aztán tényleg az első számú ellensége az endometriózisnak, a cukor, az alkohol és a gyulladást okozó élelmiszerek mellett. Akkor táplálkozzak levegővel? Jól hangzik és a fogyás ott mondjuk garantált, de attól még nem fogom táplálni a szervezetem.

A hormonkezelés eléggé megviselte a szervezetemet és mindemellett híztam is sokat. Mindegy volt mit csináltam egyszerűen nem akart megmozdulni a mérleg. Pedig edzettem, ittam eleget, aludtam sokat, figyeltem az étkezésemre is…legalábbis azt hittem. Itt döntöttem el, hogy muszáj professzinális segítséget kérnem, mert én nem tudom összerakni a sok információból, amit olvastam, hogy most akkor mégis mi a jó nekem?!

Tapasztalataim egy jó dietetikussal

1. Személyre szabott tanácsadás:

A dietetikus konzultációt megelőzte egy igen hosszú kérdőív kitöltése, egy négy napos étkezési napló leadása és vérvétel eredményeim elküldése. Ezután fog a dietetikus egy igen pontos képet kapni rólam. Majd ezt az információt felhasználva el tudja készíteni azt az étrendi javaslatot, ami szerinte számomra megfelelő. Figyelembe véve mindent, amit megtudott rólam: az endometriózist, az antifoszfolipid szindorómát, a vetéléseket, a baba projektet, a fogyást, mint célt, az allergiáimat és esetleg ételintoleranciáimat vagy csak szimplán azt, hogy kifejezetten nem szeretem a gombát.

2. Mindenkinek más a szervezete:

Nem érdemes utánna mindenkinek tanácsokat osztogatni, mert ahány ember, annyi probléma. Mindenkinek más kell. Nem lehet egy étrendet ráhúzni mindenkire. Egy jó dietetikus nagyjából ezzel fogja kezdeni.
Egy gyors példa: kifejezetten előnyös számomra, ha piros, bogyós gyümölcsöket eszek. Egyik legjobb barátnőmnek pedig olyan bélproblémája van, ahol kifejezetten javasolt kerülnie ezeket a gyümölcsöket. Bumm…egy apró pici példa és hatalmas különbség.

3. Rendbeteszi a káoszt a fejekben:

Ahogy a bevezetőben olvashattátok tényleg igyekeztem összegyűjteni az információkat arról, hogy nekem mi a legmegfelelőbb étkezés, mik azok az ételek, amiket ennem kellene. De ahelyett, hogy még jobban képbe kerültem volna, inkább lett egy hatalmas nagy információ katyvasz a fejemben. A konzultáció során végre tökéletesen letisztult, hogy mik is azok a fehérjék, szénhidrátok, rostok, zöldségek, gyümölcsök, amik nekem megfelelőek és támogatják a szervezetemet a céljaim elérésében, de közben figyelembe veszik a problémáimat is.
Nem rajongok a húsért és a csapból is az folyik, hogy ha endometriózisod van ne egyél húst. Ezért is igyekeztem kerülni a húst sokáig és helyette zöldségeket enni. Igen ám, de a vegánok a legtöbbször olyan zöldségeket használnak amik nagyon nem jók az én alapbetegségemnek. Ilyen például: csicseriborsó, hüvelyesek, tofu, stb.
Majd azt is megtudtam, hogy lehet enni húst, de nem mindegy milyet, mennyit és mikor.

4. Segít a megfelelő táplálékkiegészítőket kiválasztani

Szedtem korábban is táplálékkiegészítőket és bizonyos szempontból használtak is…valamennyire. De korábban senki nem magyarázta el pontosan, hogy mit mire is kellene szednem. Aztán a dietetikus, akinél én jártam végignézte az összeset, összevetette a problémáimmal és kiderült, hogy nagy részük nem a legjobb számomra. (És nem, nem a jutalék miatt mondta, hogy váltsak át másikra, hiszen neki azokból semmilyen anyagi juttatása nem származik. Egyszerűen elmagyarázta, hogy miért azok a legjobbak szerinte. Én utánna néztem és egyet értettem vele!) Tényleg figyeljetek oda, mert nem mindegy, hogy mire mit szedünk. Például az én szervezetem nem tudja a folsavat feldolgozni az MTHFR gén mutációm miatt (a nők 44%-t érinti ez a betegség és sokan nem is tudnak róla! – forrás: www.tromboziskozpont.hu) Így hiába is szedtem azt éveken keresztül. Nekem megfelelő mennyiségű folátot kell bejuttatnom a szervezetembe. Ez csak egy példa a sok ok közül, hogy miért kell, hogy szakember is megnézze mit is fogyasztunk.

5. Megalakul egyfajta bizalmi szövetség

A neten olvasgatva csak egy egyoldalú kapcsolat van. De a dietetikusoddal (jobb esetben) kötsz egy olyan bizalmi kapcsolatot, amit máshogyan nem kaphatsz meg. A konzultáció végeztével nem lesz elvágva ez a kapocs, mert őt érdekelni fogja a fejlődésed, Te pedig továbbra is olyan információkat kapsz majd tőle, amik hatalmas segítségnek bizonyulnak majd. Ha netán valami nem válik be neked és bizonytalan vagy, akkor biztos, hogy azon lesz, hogy segítsen Neked.


Továbbra is informálódok az internetről, újságokból, könyvekből, de most már nagyon szépen meg tudom szűrni az információt. Tudom, hogy mi jó nekem és mi nem. Vagy például, ha megtetszik egy recept, akkor tudom, hogy mit mivel helyettesítsek, hogy Nekem, az én igényeimnek megfejeleljen.

Te voltál már dietetikusnál? Milyen tapasztalatod van? Van kedvenc dietetikus személyed, akit ajánlanál? Írd be a kommentbe, hogy minél többen, minél több helyről tájékozódhassunk.

Képek forrása: www.pexels.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.